La Festa della Mortandela de Caldonazzo

Manifestazioni ed eventi

Organizzata dal Gruppo Folk di Caldonazzo

Per far la “Mortandela de Caldonazo” se tòl sempre e solo “ruganto”, quel che serve de fileto o carè, lardo e fegato de steso peso.
Se masna prima ‘l fegato da solo, po’ sel masna naltra volta ‘n sema al fileto e al lardo, se ghe smisia ‘nsieme le so droghete e l’aio preparà taia su fin fin e cossìta l’è pronto ‘l nosso bel ‘mpasto per le mortandele.
Se slarga su la taola ‘l redesèl, che l’è la redelota che ten ‘nsema l’interiora del ruganto, che ‘l ne servirà per meterghe dentro le nosse mortandele.
Se fa cossita: se taia l’impasto a balotole de grandezza den pugno, zirca, 80 – 100 grami de peso e dopo se ne tòl pianpianel una ala volta e se le ‘nfasa con ‘n tòco de redesel .
Se le pòza su ‘n ase, e se le svoltola n’ te la farina zalda, perché se no le se tacheria.
Se le consuma ‘n compagnia entro le trè – quatro stimane.
Se le cose sula fornasela ‘n te na padelota cò ‘n po’ de conzàr e salvia. Dopo ‘natimo le è bele e cote pronte per farse na sbafada.

Na volta tute le boteghe de alimentari le g’aveva le droghe giuste per far su le mortandele e i te diseva ‘n fin anca quante t’en bastava conforma ‘l peso de carne che te gavevi.
Le droghe l’èra pever, canela profumada, anise stelà e profumà , ciodi de garofol , nose moscada, aio e sal.
Al di de ‘n còi , la riceta l’è stada binada ‘nsèma da alquanti “becari” che i vende la mortandela secondo quel che i dis, dele so ricete antiche.